Όταν όλα φαίνονται μάταια:

Στην εποχή που διανύουμε, το αίσθημα ψυχικού κενού δεν είναι σπάνιο, αντίθετα εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ανηδονία.
Η έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή, συνοδευόμενη από αϋπνία ή υπνηλία, ανορεξία ή
βουλιμία, αρνητική διάθεση, αποσυντονισμό, έντονη κόπωση χωρίς αίτιο, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά που καταβάλουν το άτομο.
Είναι μια κατάσταση ικανή να ριζώσει χρόνια μέσα του, μπορεί όμως να είναι και προσωρινή. Σίγουρα θα υποστεί πτώση αυτοεκτίμησης, κρατώντας αποστάσεις από το κοινωνικό περιβάλλον.
Στην πρώτη περίπτωση αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στην κατάθλιψη, ο ψυχισμός του τον καθιστά δυσλειτουργικό στην καθημερινότητα.
Τα αίτια πρόκλησης ψυχικού κενού ποικίλουν, σε συνδυασμό με την παραγκώνιση των θέλω μας. Έχει επιβληθεί μια σκληρότητα, ζώντας αποκλειστικά για να δουλεύουμε χωρίς καμία εξασφάλιση.
Μοιάζει δύσκολο, όλα όμως εξαρτώνται από την τόλμη μας, είναι ανεπίτρεπτο να στηρίζουμε την ευτυχία μας στους άλλους.
Το κλειδί είναι η αναγνώριση των θέλω μας, οι πράξεις αγάπης και σεβασμού απέναντι στον εαυτό μας. Να θέτουμε όρια, να κάνουμε όνειρα, να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας.
Αν θέλουμε να απολαύσουμε το δώρο της ζωής, χωρίς απλά να υπάρχουμε μέσα σε αυτήν, υποχρεούμαστε να σπάσουμε τους κανόνες, να δημιουργήσουμε κίνητρα, να χαρούμε το κάθε λεπτό χωρίς το σήμερα να είναι ίδιο με το χθες.
Η ντοπαμίνη ευθύνεται ασκώντας απόλυτο έλεγχο στις εγκεφαλικές λειτουργίες απολαύσεως, προκαλώντας ευχαρίστηση απέναντι σε συμπεριφορές με θετική κατάληξη.

Η αναζήτηση νέων εμπειριών και πληροφοριών συμβάλλουν σημαντικά.
Το πρωί που ξυπνάμε, ας υποδεχτούμε τη νέα μέρα που μας χάρισε ο Θεός με ένα λαμπερό χαμόγελο.
Ένα αισιόδοξο πρωινό αξίζει να αρχίσει με γυμναστική, να κουβεντιάσουμε με τον εαυτό μας, να γευτούμε τον καφέ μας, πριν ετοιμάσουμε τα παιδιά για το σχολείο, και φύγουμε για τη δουλειά.
Σημαντική είναι η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία, η συναισθηματική απελευθέρωση, μόνο τότε θα βιώσουμε ευτυχία. Οφείλουμε πάντα να προσέχουμε, να έχουμε μεθοδικότητα, αλλά όχι στο σημείο που θα γίνει εμπόδιο στη μοναδικότητα των στιγμών.
Λύση στην αδιέξοδη συναισθηματική ματαιότητα, είναι τα ταξίδια, οι εκδρομές, οι εξορμήσεις στη φύση, οι ομαδικές δραστηριότητες. Όλα αυτά έχουν οικονομικό κόστος, δεν χρειάζεται λοιπόν να αγοράζουμε περιττά πράγματα γεμίζοντας τις ντουλάπες μας, με τον κατάλληλο προγραμματισμό όλα είναι εφικτά.
Μέσα από ένα ταξίδι αποκομεί ο νους πράγματα, τα οποία μας συνοδεύουν για πάντα, η κουλτούρα ενός ξένου πολιτισμού, η κουζίνα, τα μέρη, είναι από τις ομορφότερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς.
Ένα αιώνιο κίνητρο με ευεργετικές επιδράσεις είναι ο αθλητισμός, αυξάνει τη ροή οξυγόνου στα κύτταρα του εγκεφάλου, έπειτα έχουμε έκκριση και άλλων ορμονών, που συμμετέχουν στην ψυχική ανύψωση.
Το άτομο που νιώθει την ψυχή του άδεια δεν είναι αδύναμο, μπορεί να συμβεί και στην πιο στιβαρή προσωπικότητα.
Εάν αντιληφθούμε πως το βιώνει ένας δικός μας άνθρωπος, τον παροτρύνουμε να επισκεφθεί έναν εξειδικευμένο επιστήμονα, εξακολουθούμε να του δείχνουμε αγάπη, στοργή, εκτίμηση, ποτέ όμως οίκτο.
Το ίδιο οφείλουμε και στον εαυτό μας, αν έχουμε καθαρή σκέψη. Θα μας ωφελήσει να μην ζήσουμε άλλο μίζερα, με νέα θεμέλια στο μέλλον. Αναλαμβάνουμε πάντα τις ευθύνες μας, η δύναμη για την αλλαγή στο μονοπάτι της ευτυχίας, ανήκει στα δικά μας χέρια.
Μόνο έτσι θα γίνουμε θεοί του εαυτού μας, μαθαίνοντας τι αξίζουμε, "Σωκράτης".

Χριστίνα Βάιλα Ψυχολόγος

Ψυχολογικός Φάρος