Σημάδια που δεν είχατε σκεφτεί ότι οδηγούν σε μια τοξική σχέση.

Όλοι θέλουμε να νιώσουμε ασφαλείς, να αγαπηθούμε, να είμαστε χαρούμενοι στη σχέση μας, αλλιώς πιο νόημα έχει η σχέση;
Κάποιες φορές τα σημάδια που δείχνουν μια κακή σχέση δεν είναι αρκετά ξεκάθαρα.

Τι είναι “τοξική σχέση;” Θα μπορούσαμε όντως να δώσουμε μια τέτοια ονομασία στη σχέση μας; Η απάντηση βρίσκεται στις παρακάτω κατηγορίες.
Καταλαβαίνεις ότι είσαι σε μια τοξική σχέση όταν:
1.Φοβάσαι να μοιραστείς πράγματα με το/τη σύντροφό σου. Ένα από τα πρώτα σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι όταν ένας από τους δύο είναι πολύ ελεγκτικός. Αν διστάζεις να μοιραστείς τη γνώμη σου επειδή φοβάσαι τις συναισθηματικές αντιδράσεις του συντρόφου σου και αν δεν αντιδράς για να νιώσει καλά, τότε μάλλον είσαι σε μια σχέση που η συνεννόηση είναι ελάχιστη.
2.Νιώθεις ζαλάδα και άβολα με το/τη σύντροφό σου. Το σώμα μας είναι έξυπνο, μας μιλάει. Αν για παράδειγμα τρώγαμε δηλητήριο το σώμα μας αμέσως θα προσπαθούσε να το αποβάλλει. Αν μας μπει κάτι στο μάτι, τα μάτια μας αρχίζουν να δακρύζουν. Αν είμαστε στρεσαρισμένοι, θα έχουμε τριχόπτωση. Αν έχεις συμπτώματα όπως ζαλάδα, ανακάτεμα, πόνους στο στήθος κλπ το σώμα σου λέει ότι χρειάζεται να προσέξεις κάτι. Πολύ συχνά όταν νιώθουμε άσχημα, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό μας και μας προβληματίζει ευθύνεται για αυτό που μας συμβαίνει. Αν ο/η  σύντροφός μας είναι ένας/μια από αυτά χρειάζεται άμεσα να λύσουμε αυτό που μας ταλαιπωρεί.
3.Τσακώνεστε συνέχεια. Παρόλο που η άμεση παρεξήγηση είναι αρνητικό σημάδι στη σχέση, σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Kolod, PhD, τα ζευγάρια όσο γνωρίζονται περισσότερο τόσο λιγότερες παρεξηγήσεις υπάρχουν. Η φτωχή επικοινωνία έχει τοξική χροιά καθώς χωρίς επικοινωνία μια σχέση δεν μπορεί να προχωρήσει.
4.Όλα καταλήγουν σε καυγά, τόσο απλά. Πολλά ζευγάρια βρίσκουν μικρές αφορμές για να τσακωθούν. Κάποια από αυτά καταλήγουν μέσα από τέτοιους τσακωμούς να έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή. Παρόλα αυτά με βάση τις έρευνες έχουν σημειωθεί υψηλότερα ποσοστά διαζυγίου σε αυτά.
5.Ο/Η σύντροφό σας θέλει μόνο για τον εαυτό του/της. Όταν ο/η σύντροφός σας θέλει να περνάτε όλο και περισσότερο χρόνο μαζί με αποτέλεσμα να αρχίσετε να χάνετε τις παρέες σας, αυτό είναι ένα σημάδι τοξικής σχέσης. Με το να απομονώνεστε από τους δικούς σας είναι ένα σημάδι ότι ο/η σύντροφός σας θέλει να σας ελέγχει και να σας χειρίζεται αφαιρώντας από εσάς το υποστηρικτικό σας περιβάλλον.

Tης Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Ειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία.