"Ο χρόνος ειναι ο μόνος εχθρός και σύμμαχος του ανθρώπου ταυτόχρονα!!"

Άτιμο πράγμα ο χρόνος… Δεν τον πιάνεις πουθενά…! Δεν συμβιβάζεται… Δεν μπαίνει σε καλούπια… 
Σε ορίζει, δεν τον ορίζεις..! Κυλά, σαν νερό λένε άλλοι και άλλοι σαν βραχνάς..! 
Αφήνει πίσω του όλα, σκέψεις, ιδέες, στιγμές, συναισθήματα ακόμα και ανθρώπους…. Ανελέητος μπροστά στον άνθρωπο!
Οι περισσότεροι τον βαφτίζουν εχθρό και τον «μισούν»…  Εχθρό
γιατί ακριβώς περνά γρήγορα και πάντα σου φαίνεται πως δεν προλαβαίνεις… Δεν προλαβαίνεις να βιώσεις τις απλές στιγμές της ζωής και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας τον κάνουν να κυλά ακόμη πιο γρήγορα. Δεν προλαβαίνεις να πεις στους δικούς σου ανθρώπους όσα θες, είτε να εκφράσεις την αγάπη σου, είτε να πεις τα παράπονα σου…

Εχθρός, γιατί σε κάνει να μεγαλώνεις… Θυμάσαι τότε στο σχολείο που έλεγες πόσο θα ήθελες να μεγαλώσεις και δεν περνούσε ο χρόνος πάνω στα θρανία..; Μετά όμως το σχολείο, ο χρόνος σαν να άκουσε τις προσευχές σου και πάτησε το γκάζι και πέρασε και περνά γρήγορα. Ξαφνικά στο πέρασμα του κάνει τα όνειρα να μοιάζουν πιο δύσκολα, κάνει τον παιδικό αυθορμητισμό να γίνεται πιο συνεσταλμενο. 

Βλέπεις οι εμπειρίες και οι άνθρωποι σε κάνουν να ωριμάζεις. Έχει και αυτή την ιδιότητα ο χρόνος «σκοτώνει» το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Βλέπεις επιβεβαιώνει αυτό που μας έλεγαν μικροί, «η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα». Δίκιο είχαν τελικά… 

Τίποτα εύκολο αλλά και τίποτα πιο οδυνηρό από το να πιστεύεις πως η ζωή σου θα είναι πάντα δύσκολη! Εχθρός λοιπόν ο χρόνος γιατί έτσι όπως αλλάζεις τα φύλλα στο ημερολόγιο, συνειδητοποιείς πως άλλα ήθελες και άλλα σου έφερε τελικά… 

Καταλαβαίνεις πως είναι ένας οδοστρωτήρας που ισοπεδώνει καταστάσεις και συναισθήματα… Ακόμα και ανθρώπους σε έκανε ν ξεχάσεις… Δοκίμασε τις σχέσεις σου και άλλες άντεξαν και άλλες όχι… Το λέει και ένα τραγούδι «Α ρε χρονε αλήτη που ανθρώπους και αγάπες σκορπας!» . 

Από την άλλη πάλι είναι και σύμμαχος… Αν το καλοσκεφτείς είναι...! Μπορεί να σε αλλάζειι αλλά αυτό δεν είναι πάντα κακό.. 

Κάποια στιγμή στη ζωή όλοι αλλάζουμε… Το θέμα είναι να αλλάζουμε προς το καλύτερο. Μπορείς να τον κάνεις σύμμαχο σου! Μην τον αναθεματιζεις που φεύγει και παίρνει μαζί του καταστάσεις… Ο,τι αφήνεται στο παρελθόν εκεί είναι η θέση του… 

Ο χρόνος είναι σύμμαχος γιατί δοκιμάζει τους πάντες και τα πάντα! Δείχνει το σκληρό του πρόσωπο στις σχέσεις εκείνες που δεν έχουν βάση. Διαλύει εκείνες τις σχέσεις που δεν είχαν ρίξει βαθιές ρίζες, μα έπλεαν σε νερά ρηχά! Η φράση «ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος γιατρός» ίσως να είναι και μία από τις σωστές που έχουν ειπωθεί...! 

Γιατρεύει τις πληγές που μπορεί να άνοιξε ο ίδιος… Ακόμα και στο πένθος, ο χρόνος λειτουργεί ιαματικά… Εκεί δεν σου περνά τον πόνο αλλά σε μαθαίνει να ζεις με αυτόν και να συνεχίζεις…. 
Τελικά η μεγαλύτερη ιδιότητα του χρόνου είναι πως σε μεταμορφώνει! Εάν τον αντιμετωπίζεις συνέχεια εχθρικά και δεν τον δέχεσαι, θα σε μεταμορφώσει σε ένα πλάσμα ανασφαλές που μονίμως θα  κυνηγάς να τον προσπεράσεις και πάντα θα βρίσκεται μπροστά σου! Εάν τον φοβάσαι, θα είναι σαν να φοβάσαι τη ζωή… 

Θα υπολογίζεις άσκοπα τις κινήσεις σου, μα εκείνος θα κάνει τα δικά του και θα τα φέρνει όπως θέλει! 

Αν όμως του «κλείσεις» το μάτι και μαθαίνεις να τον χειρίζεσαι σωστά, τότε θα σε μεταμορφώσει σε ένα καλό μαθητή που θα σου μάθει διδάγματα όπως ότι όσο μεγαλώνεις τις εμπειρίες σου θα τις ζεις πιο έντονα και πιο εσωτερικά μαζι! 

Την αγάπη θα μάθεις να τη ξεχωρίζεις από τον έρωτα και τον ενθουσιασμό! Θα σου φέρει εκείνα που ζητάς, με θέληση και προσπάθεια αρκεί να μάθεις να περιμένεις...! 

Ακόμα και τις ρυτίδες σου θα σε μάθει να τις αγαπάς γιατί άλλες δημιουργήθηκαν από χαμόγελα και άλλες από εκφράσεις θυμού ή λύπης. Όλες όμως είναι μαθήματα ζωής...! 

Μην ξεχνάς πως ο χρόνος είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση και όπως όλες τις εφευρέσεις μάθε να τις χρησιμοποιείς σωστά!!


Σόφη Βαφάκου

https://psifaros.blogspot.com