Ποια άτομα πρέπει να απομονώσουμε από τη ζωή μας.

Συχνά μπορεί να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει και τα πράγματα αντί να καλυτερεύουν χειροτερεύουν. Αντί να τα βάζουμε με τον εαυτό μας και τη μοίρα, ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε λίγο γύρω μας.

Πολύ κοντά μας, άνθρωποι που μπορεί να μην είχαμε καν σκεφτεί,
βρίσκονται δίπλα μας και είναι πρόθυμοι να “κόψουν κάθε κλωστή ελπίδας” που μπορεί να αρχίζουμε να έχουμε. Όταν πρόκειται για τη δική μας τη ζωή, την ευτυχία μας και την επιτυχία μας, καμιά φράση δεν είναι υπερβολή.

Ποιά είναι λοιπόν αυτά τα είδη ατόμων;

Οι “Ονειροπνίχτες”
Οι Ονειροπνίχτες συχνά δεν πιστεύουν καθόλου στον εαυτό τους και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει περίπτωση να πιστεύουν σε εμάς. Αναμασούν συχνά τα προβλήματά τους και έχουν αρνητική στάση σχεδόν για τα πάντα. Μονίμως περιμένουν να πάνε τα πράγματα στραβά και δεν ελπίζουν σε τίποτα.
Ακόμη και όταν αρχίσουμε να κάνουμε σχέδια για κάτι που θέλουμε να κάνουμε αν το μοιραστούμε μαζί τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γεμίσουμε αμφιβολίες, αντί για ιδέες. Αν μαγειρέψουμε κάτι καλό, το πιο πιθανό που θα ρωτήσουν είναι πως το πάθαμε και το πετύχαμε καθώς και να δεχτούμε προτάσεις για βελτίωση.

Οι Ονειροπνίχτες μπορούν να πνίξουν την πίστη που έχουμε στον εαυτό μας και ακόμη και στις στιγμές επιτυχίας μας να θεωρήσουν ότι δεν κάναμε και τίποτα σπουδαίο. Τι συμβαίνει όμως με την επιτυχία μας; Απλά τους κάνει να νιώθουν άβολα, τους ενοχλεί και τους ενοχλεί με τρόπο που πολλές φορές ούτε και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται.

Οι “Χαοτικοί”
Οι χαοτικοί συχνά υπάρχουν δίπλα μας για μας τρώνε την ενέργεια. Μπορούν να δημιουργήσουν μια καταιγίδα από το πουθενά και να μας ζητήσουν να χορέψουμε μαζί τους στη βροχή. Πιο συχνά θέλουν να “χορέψουμε” εμείς για αυτούς παρά αυτοί για εμάς. Δεν έχουν αφιερώσει την παραμικρή στιγμή για να ακούσουν πραγματικά τι περνάμε εμείς. Θέλουν να είμαστε πάντα εκεί, να τους ακούμε διότι “πάντα περνούν δύσκολη φάση”. Πολύ σπάνια θα αναλογιστούν πως επηρεάζει η συμπεριφορά τους τα άλλα άτομα, βυθισμένοι στο δικό τους χάος.


Πως χρειάζεται λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προσωπικότητες;

1. Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να σαμποτάρουμε μόνοι μας τη ζωή μας. Δεν είναι αναγκαίο επειδή γνωρίζουμε κάποια άτομα χρόνια, έχουμε λίγες παρέες, νιώθουμε ότι έχουν την ανάγκη μιας παρέας ή βρίσκουμε “κάποια” καλά στοιχεία στα άτομα αυτά, να παραμένουμε σε μια τέτοια σχέση. Ζυγίζοντας τι είναι πιο σημαντικό για εμάς, δεν σκεφτόμαστε εγωιστικά, αλλά βοηθάμε τον εαυτό μας να περάσει και αυτός καλά, να νιώσουμε και εμείς αποδοχή και να ακούσουμε ένα ειλικρινές “μπράβο”.

2. Δεν είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε καλά το άτομο αυτό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναλογιστούμε δεν είναι γιατί δεν καλυτερεύει το άτομο αυτό, αλλά ΓΙΑΤΙ μένουμε εμείς με ένα τέτοιο άτομο. Είναι αναγκαίο να καταλάβουμε ότι αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές ή να απομακρυνθούμε από τέτοια άτομα, εμείς είμαστε αυτοίπου στερούμε τον εαυτό μας από άτομα που μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε καλά και να μας ενθαρρύνουν σε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε.

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε ένα κύκλο με άτομα που θέλουν να πετύχουν πράγματα, βλέπουν πιο θετικά τη ζωή και έχουν κάτι καλό να μας πουν.

Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Ειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπείαvia